4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Βαβέλ

Όσες είναι οι γλώσσες του κόσμου, άλλες τόσες και οι διαφορετικές προδιαγραφές με τις οποίες παράγεται ένα μοντέλο.

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η φορολογία των αυτοκινήτων στη χώρα μας, που χρησιμοποιεί ως βάση τον κυβισμό του κινητήρα, δημιουργεί μια σημαντική στρέβλωση στην αγορά. Κι αυτό γιατί το μέγεθος του κινητήρα δεν έχει κατ’ ανάγκην άμεσο συσχετισμό ούτε με το πόσο πολυτελές είναι ένα αυτοκίνητο ούτε με το πόσο ρυπαίνει. Επειδή κάθε εργοστάσιο ενδιαφέρεται να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις του, ακόμα και στην πιο μικρή αγορά, συχνά επωμίζεται το κόστος της ανάπτυξης «ειδικών» μοντέλων, που να έχουν ελπίδες διάκρισης εκεί όπου οι κανόνες του παιχνιδιού διαφοροποιούνται. Αυτό στο παρελθόν, ιδίως τη δεκαετία του ’80, ήταν σύνηθες για την ελληνική αγορά, όταν είχαμε το προνόμιο να οδηγούμε αυτοκίνητα που δεν υπήρχαν πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως το Opel Vectra ή το Renault 21 με κυβισμό 1.400 κ.εκ. Αντίστοιχη στρέβλωση, φυσικά, προκαλεί η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πολλές εταιρείες των οποίων τα αυτοκίνητα σε κάποιες κατηγορίες ιπποδύναμης εκπροσωπούνται μόνο από πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Τα μοντέλα αυτά στην Ελλάδα εμφανίζονται με ελλιπή γκάμα και προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τον ανταγωνισμό.
Πάντως, θα ήταν πολύ υπερφίαλο να πιστεύουμε ότι εμείς αποτελούμε το μοναδικό πονοκέφαλο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Σχεδόν κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικό τρόπο φορολόγησης της εισαγωγής του αυτοκινήτου, ή της χρήσης, ή ακόμα και της ασφάλισής του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα (με την παράφραση της γνωστής ρήσης) ότι τελικά ο γραφειοκράτης είναι αήττητος. Φυσικά, κάθε διαφορετική παραλλαγή ενός μοντέλου -που μπορεί, φέρ’ ειπείν, να προορίζεται για τη βελγική αγορά, όπου το φορολογικό καθεστώς βασίζεται στις ιπποδυνάμεις- απαιτεί και διαφορετική έγκριση τύπου, κάτι που συνεπάγεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος εξέλιξης.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν πταίσμα μπροστά στο πρόβλημα των προδιαγραφών για θέματα ασφάλειας, ρύπων, κτλ., για τα οποία σε κάθε περιοχή του πλανήτη υπάρχουν διαφορετικά όρια και μέθοδοι καταμέτρησης. Για παράδειγμα, για τα εκπεμπόμενα καυσαέρια, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν θεσπισμένα διαφορετικά όρια, ενώ διαφέρει και ο τυποποιημένος κύκλος (που υποτίθεται προσομοιώνει στο εργαστήριο την πραγματική κυκλοφορία) με βάση τον οποίο πραγματοποιείται η καταμέτρηση. Επίσης, η Καλιφόρνια έχει τα δικά της, πιο αυστηρά όρια, ενώ το παζλ συμπεριλαμβάνει διαφορετικές προδιαγραφές και για άλλες περιοχές της υδρογείου, όπως την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία κ.ά.
Έτσι, λόγου χάρη, σε σχέση με την προοπτική συγχώνευσης Fiat και Chrysler, όπου η ιταλική εταιρεία φιλοδοξεί μέσα από το δίκτυο αντιπροσώπων της Chrysler να βάλει πόδι στην αμερικανική αγορά, τα πράγματα δε θα είναι τόσο απλά. Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση έξι μοντέλων του Gruppo με τα λογότυπα των Chrysler, Dodge και Jeep. Αυτό, όμως, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τις αρχές του 2011, ενώ τα περισσότερα θα λανσαριστούν μέσα στο 2012, κι αυτό γιατί οι απαιτούμενες μηχανολογικές προσαρμογές θα πάρουν τουλάχιστον 18 μήνες. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας, όπως είναι οι αερόσακοι που θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, έτσι που να προστατεύουν τους επιβάτες ακόμα και όταν αυτοί δε φορούν ζώνη ασφαλείας! Το ρεζερβουάρ δε θα πρέπει να εμφανίζει διαρροή έπειτα από μια σύγκρουση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί σε άλλη θέση. Ακόμα, οι προφυλακτήρες δε θα πρέπει να παρουσιάζουν παραμόρφωση ύστερα από πρόσκρουση με ταχύτητα 2 μιλίων/ώρα, ενώ αποκλίσεις υπάρχουν και στις προδιαγραφές των φωτιστικών σωμάτων.
Ακόμα, λοιπόν, κι αν κάποιος κατασκευαστής φιλοδοξούσε να λανσάρει ένα «παγκόσμιο αυτοκίνητο» που να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις των αγοραστών όλου του κόσμου, εκ των πραγμάτων οι προδιαγραφές του από χώρα σε χώρα θα διέφεραν τόσο, που θα του στερούσαν αυτόν τον τίτλο._ Μ. Σ.